Cele mai bizare 10 animale de pe Pământ

Planeta noastră este locuită de o varietate inimaginabilă de creaturi, în afară de oameni. De la gheața nordică la Antarctica, din emisfera vestică până în emisfera estică, viața poate fi găsită peste tot, în cele mai diverse manifestări ale sale. Dintre această bogăție a faunei de pe Pământ, se remarcă câteva animale unice, care, de-a lungul a zeci de mii de ani de adaptare la mediul înconjurător, au căpătat o formă ciudată, chiar fantastică. În această colecție vă vom prezenta zece viețuitoare care pretind a fi cele mai neobișnuite din lume. Întâlnirea cu oricare dintre ei poate lăsa o impresie de durată chiar și asupra celui mai experimentat și mai experimentat călător.

Cele mai ciudate animale din lume: imagini, top 10 creaturi uimitoare de pe planeta noastră Pământ

Nominalizarelocnumelerating
O trecere în revistă a celor mai unice animale din lume1Iepure de angora4.1
2Broaște de sticlă4.2
3Duckbill4.3
4Furnica panda4.4
5Observatorul de stele4.5
6Blob Fish4.6
7Căluțul de mare cu părul zbârcit4.7
8Octopus Dumbo4.8
9Iepurele roșcat Aye-aye din Madagascar4.9
10Dolgopiat5.0

Iepure de Angora

Evaluare: 4.1

Iepure de Angora

Iepurele de angora în stare naturală, netăiat, arată ca un nor alb și pufos, din care ies doar urechile și marginea botului. Aceste animale spectaculoase au fost crescute pentru prima dată în Turcia cu sute de ani în urmă, fiind una dintre cele mai vechi rase de iepuri crescute artificial. În secolul al XVIII-lea, marinarii francezi care au vizitat capitala turcă, pe atunci numită Angora, au adus câteva exemplare. Iepurii de Angora au devenit în curând populari în rândul nobilimii și au fost ținuți ca animale de companie. Peste un secol mai târziu, iepurii s-au răspândit în toată Europa. În prezent, frumusețile cu urechi mari sunt crescute în principal pentru blana lor valoroasă, care este folosită pentru a produce o mare varietate de produse din lână.

Iepurii Angora adulți ating aproximativ 60 de centimetri în lungime și cântăresc între două și cinci kilograme. Este demn de remarcat faptul că această specie este împărțită în mai multe rase cu propriile caracteristici caracteristice. Cei mai „productivi” iepuri sunt iepurii germanici, care produc cel mai mult puf în timpul anului, iar iepurii englezi sunt cei mai buni pentru scopuri decorative. Iepurii Angora sunt în cea mai mare parte albi, dar ocazional se găsește și blana gri, neagră sau albastră.

Broaște de sticlă

Clasament: 4.2

Broaște de sticlă

Supranumită „broasca de sticlă” datorită pielii sale transparente, prin care pot fi văzute aproape toate organele interne: inima, ficatul, sistemul digestiv și uneori chiar ouăle femelelor. Cea mai mare parte a acestei specii este translucidă doar pe abdomen, dar uneori există subspecii cu piele translucidă pe partea superioară a corpului. Broaștele de sticlă au fost descoperite pentru prima dată în Ecuador la sfârșitul secolului al XIX-lea. În afară de Ecuador, se găsesc în alte câteva părți ale Americii de Sud. Preferă să trăiască în păduri tropicale sau de munte.

Există peste o sută cincizeci de specii de broaște de sticlă. Toate sunt de dimensiuni relativ mici, între trei și opt centimetri în lungime. Ca și alți amfibieni, se hrănesc cu insecte mici și artropode cu corp moale. În timpul sezonului de reproducere, broaștele se deplasează în apropierea râurilor și a cursurilor de apă unde își depun ouăle, alegând copaci sau tufișuri chiar deasupra apei. În acest fel, ele protejează ouăle de peștii prădători și, în același timp, se asigură că puietul de pește nou eclozat ajunge în cel mai confortabil habitat acvatic.

Ornitorincul

Scor : 4.3

Duckbill

Ornitorincii sunt mamifere foarte neobișnuite și chiar oarecum paradoxale, aparținând monotremei. Atunci când oamenii de știință englezi au văzut pentru prima dată pielea acestui animal când a fost trimisă din Australia la sfârșitul secolului al XVIII-lea, au crezut că este un fals realizat de un taxator glumeț. Când s-a dovedit că uimitoarele creaturi, care combinau o piele de castor, un cioc turtit de rață, membre reptiliene și multe alte lucruri complet incongruente, erau de fapt reale, a provocat o mare agitație în comunitatea științifică. ornitorincul locuiește doar într-o zonă din estul Australiei, în apropierea râurilor sau a corpurilor de apă dulce.

Își petrec cea mai mare parte a timpului în apă, căutând hrană. Într-o zi, un ornitorinc trebuie să mănânce o cantitate de hrană echivalentă cu un sfert din greutatea sa. Se hrănesc în principal cu creaturi mici, cum ar fi larvele și mormolocii, precum și cu anumite tipuri de alge. Deși ornitorincii sunt mamifere, femelele lor depun ouă ca și reptilele. După eclozare, femelele își cresc puii și îi alăptează cu lapte care iese prin pori speciali. Ciocul ornitorincului este foarte diferit de cel al unei rațe; este moale și acoperit de piele. Funcția sa este departe de a fi ornamentală: ciocul său este folosit pentru electro-localizare, permițând ornitorincul să-și localizeze prada, deoarece sub apă nu-și folosește vederea sau mirosul. Ornitorincul are spini otrăvitori pe picioarele din spate; toxina eliberată este capabilă să ucidă un animal mic. Pentru oameni, o „întâlnire” cu un astfel de țepușă va avea ca rezultat o umflătură dureroasă și extinsă la locul rănii. Din fericire, ornitorincii sunt rareori agresivi cu oamenii.

Furnica panda

Evaluare: 4.4

Furnica panda

Furnica panda este, de fapt, un himenopter, un fel de viespe-pește german fără aripi. Descrise pentru prima dată în 1938, aceste animale sunt cunoscute ca existând în sălbăticie în peste 200 de genuri și mii de varietăți. Viespea-nemesis este, de asemenea, cunoscută sub numele de furnică de catifea, datorită corpului și membrelor sale, care sunt similare cu cele ale furnicilor și sunt dens acoperite cu peri pufoși. Furnicile panda pot fi văzute în Chile, Argentina și Mexic. Preferă să se stabilească în regiuni cu climă uscată și caldă.

Furnicile panda prezintă un puternic dimorfism sexual, femelele fiind mai mari și dotate cu aripi și antene. Femelele au, de asemenea, un organ stridulant, care emite un sunet specific de ciripit pentru a atrage atenția masculilor. Ca și alte viespi, se hrănește cu nectarul florilor și seva plantelor. Femelele de furnici panda sunt parazite în ceea ce privește puii lor – în loc să își construiască propriile cuiburi, ele își depun ouăle în cuiburile altor albine sau viespi. Prădătorii nou eclozați încep imediat să devasteze noul teritoriu, mâncând alte larve. Și pentru că furnicile panda sunt înarmate cu o înțepătură ascuțită, lungă și otrăvitoare, gazdele viespilor nu sunt în măsură să riposteze împotriva invadatorilor insolenți. Veninul acestei specii de viespi nu este periculos pentru oameni, dar poate ucide chiar și un animal mare în câteva mușcături.

Apicultorul cu asterisc

Evaluare: 4.5

Stargazer

Steaua de mare se remarcă prin nasul său neobișnuit în formă de stea, care constă din 22 de excrescențe coroiante. Acest organ inestetic este cel mai sensibil simț tactil din lume, conținând aproape o sută de mii de fibre nervoase. Mugurii de asterisc se mișcă cu o viteză incredibilă, pe care numai o cameră modernă o poate surprinde. În doar o secundă, cârtița poate pipăi și analiza până la treisprezece obiecte mici pentru comestibilitate. Se întâlnește în partea de est a continentului nord-american, în zonele cu sol umed.

Lăsând la o parte botul proeminent, structura de la stargazer este, în rest, aproape la fel ca cea a altor cârtițe. Singura diferență serioasă este coada sa lungă, care servește la stocarea grăsimii pentru perioada de iarnă. Stelele de mare au un sistem extins de tuneluri subterane care le permite să se hrănească cu ușurință cu viermi și larve de insecte. Sunt, de asemenea, înotători excelenți și adesea vânează pești mici.

Blob Fish

Evaluare: 4.6

Blob Fish

Peștele-blob are o formă foarte neobișnuită în partea din față a capului și, cu ochii săi triști și nasul căzut, a devenit rapid faimos ca fiind una dintre cele mai bizare creaturi din lume. Acest pește de mare adâncime trăiește în principal în apropierea Australiei și Tasmaniei, la o adâncime de aproximativ 800-1000 de metri. Corpul său este moale și gelatinos, ceea ce îi permite peștelui să supraviețuiască sub o presiune imensă și să se deplaseze cu puțină energie. Specia a fost descoperită pentru prima dată abia la începutul secolului XX și explorată de oamenii de știință o jumătate de secol mai târziu.

Peștele-blob are mușchii foarte puțin dezvoltați, așa că se hrănește în mod pasiv, înotând pur și simplu cu gura deschisă și înghițind orice creatură mică din adâncurile apei. Ceea ce îl deosebește de alți pești, în afară de corpul său, este absența vezicii natatorii, care pur și simplu nu și-ar îndeplini funcția în apele adânci în care trăiește. Interesant este că este un părinte model: nu numai că incubează ouăle, dar are grijă și de puii după ce eclozează. Datorită aspectului său fantastic, blobfish a devenit rapid un meme pe internet și chiar a apărut în filmul Men in Black ca una dintre creaturile extraterestre.

Căluțul de mare

Evaluare: 4.7

Căluțul de mare zdrențăros

Acest specimen remarcabil al lumii subacvatice poate fi găsit în Oceanul Indian, de obicei în largul coastelor Australiei, de-a lungul recifurilor de corali. Se simt cel mai bine în apă caldă, așa că trăiesc la adâncimi de până la 20 de metri. Aspectul său unic se datorează numeroșilor lăstari plat care seamănă cu algele marine. Acesta este modul în care peștele se ascunde de numeroșii prădători care înoată în apele puțin adânci. Deși scâncesc continuu cu o viteză de 10 ori pe secundă, nu participă la mișcarea. Pentru a înota, membrul își folosește aripioarele dorsală și pectorală.

Peștele racer face parte din familia peștilor cu aripioare cu raze din familia peștilor cu aripioare cu ace. Se hrănesc cu plancton, alge și crustacee mici. La fel ca la alte specii de căluți de mare, ouăle fertilizate sunt transportate de masculi, iar puii eclozați se descurcă singuri.

Octopus Dumbo

Evaluare: 4.8

Dumbo, caracatița

Octopus Dumbo, sau grimepotheus în jargon, este unul dintre cei mai incredibili membri ai clasei cefalopodelor. Acest animal își trage numele de la asemănarea sa cu popularul personaj Disney, elefantul Dumbo. Înotătoarele sale superioare seamănă cu urechile de elefant și le poate folosi pentru a pluti, nu în aer, ci deasupra fundului mării. Grimpotheothectis trăiesc la adâncimi mari, în jur de trei până la patru mii de metri. În funcție de mărimea acestor caracatițe, ele nu depășesc de obicei 20 de centimetri în lungime, deși a fost găsit odată un individ de șase kilograme cu o lungime a corpului de 180 de centimetri.

În calitate de prădător, caracatița Dumbo vânează activ, înotând în căutarea prăzii și, odată găsită, o înghite întreagă. Se hrănește cu o varietate de viermi și moluște. Pentru a se mișca caracatița nu numai că își folosește „urechile”, ci și conectate prin tentaculele de pânză și mici pâlnii în corp prin care eliberează brusc apa, creând o propulsie cu jet.

Madagascar hand-footed Aye-aye

Evaluare: 4.9

Aye-aye din Madagascar, un căluț de mare de tip ragtag

Locuitor al pădurii tropicale din Madagascar, Aye-aye este atât straniu, cât și amuzant. Cu blana sa ciudată, capul chel, membrele ciudate și ochii galbeni nebuni, această primată ar fi greu de confundat cu orice alt animal. Atunci când oamenii de știință au luat cunoștință de ea în 1780, au clasificat creatura ca fiind un rozător, dar mai târziu au stabilit că aparținea unui grup distinct de lemuri.

Cimpanzeul de Madagascar preferă un stil de viață nocturn. În timpul zilei, doarme într-un copac, în propriul cuib, iar după apusul soarelui caută hrană. Ca atare, larvele care trăiesc sub scoarța copacilor servesc cel mai adesea drept. Prinderea prăzii este ajutată de degetul mijlociu lung și subțire, pe care îl folosesc pentru a se înfige în scoarță și a-și recupera prada. De asemenea, mănâncă fructe, nuci și ciuperci.

Dolgopiat

Evaluare: 5.0

Tarsiers

Aceste animale drăguțe și ușor fantastice sunt primate, care trăiesc în Asia de Sud-Est. Dolgopiatul este cel mai mare dintre Homo sapiens, cunoscut pentru capul său disproporționat de mare, care se poate roti la aproape 360 de grade și, bineînțeles, pentru ochii săi enormi. Prin comparație, cu un corp de mărimea unui om, ochii unui pește tarsier ar fi de mărimea unui măr. De asemenea, au degete lungi și tenace care le permit să se deplaseze fără efort printre copaci.

Se găsesc în pădurile tropicale, dar pot fi găsite și în tufișurile de bambus. Activi doar pe timp de noapte, în timpul zilei încearcă să se ascundă în scorburi de copaci sau în alte locuri izolate. Se hrănesc cu șopârle, insecte și artropode și sunt vânători excelenți datorită ochilor și urechilor lor mari și ascuțite. Majoritatea indivizilor trăiesc singuri, uneori în perechi, și își ocupă propriul petec de pământ, unde nu permit accesul altor membri ai speciei lor. Acestea comunică între ele la frecvențe ultrasonice. Din cauza aspectului lor neobișnuit, localnicii au considerat mult timp că tarsiers sunt ființe supranaturale, spirite ale pădurii.

Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: